Честита Баба Марта! Избрана

01 Мар 2019
Снимка: © СУ “Христо Ботев“

На 1 март празнуваме Баба Марта - един от най-почитаните български обичаи с хилядолетна традиция. На този ден хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. 

Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. Според народните приказки и легенди тя е сестра на Голям Сечко - месец януари и Малък Сечко - февруари. Двамата братя имат лют характер и често разгневяват Баба Марта, като нейните настроения повлияват на мартенското време.

Какъв е обичаят?

Има различни обичаи, които са се изпълнявали, свързани с посрещането на пролетта, но най-известният е закичването на хора и млади животни с мартеница на 1 март - деня, в който пристига Баба Марта. Мартениците са изработени от бял и червен конец и се слагат с пожелание за здраве през цялата година. Ритуалното използване на тези два цвята идва от древни езически обичаи, свързани с всички земеделски култове за почитане на природата. Тя е била присъща на тракийците, елините и брабългарите.

Какво означават цветовете?

Червеният цвят символизира раждането и смъртта, женското начало, здравето. Той е символ на кръвта и зачеването. Първоначално женските сватбени рокли били червени, като по-късно църквата ги променя на бели. Белият цвят е символизирал Слънцето, отвъдния живот и вечността. Той се е свързвал с мъжкото начало, силата, раждането и смъртта. По-късно под въздействие на християнството, цветът обозначава радостта, красотата, чистотата и непорочността. 

Оценете
(2 гласа)
Super User

Понякога мечтите стават реалност...

Уеб сайт: www.glodjevo.com

Свързани статии (по етикет)

Контакти

logosu

СУ ''Хр. Ботев'' България
гр.Глоджево
ул. Д.Благоев 38
тел./факс 0879852595

поща: info-1803005@edu.mon.bg

 

Популярни теми

Последни новини