15 септември - първи учебен ден Избрана

15 Сеп 2017

15 септември е много важен празник. И то далеч не само за учителите, учениците и техните родители.

15 септември е празник на всички ни и би било хубаво да го усещаме по този начин. Защото 15 септември е празник на бъдещето. А бъдещето е нещо, от което никой не може да се изолира. То е на всички.

 Затова на всички би трябвало да ни е важно какво се случва днес, какво начало е 15 септември и какво ще дойде след него. Образованието е един от стратегически най-важните елементи за просперитета, сигурността и идентичността на един народ и една държава. На всеки 15 септември започва един цикъл от борбата утрешните поколения, които ще поемат отговорността да запазят и развият България, да израснат знаещи, можещи и мислещи.

 От изключителна важност е това, което се случва зад стените на училищата. За всички, не само за онези, чиито деца са ученици. Едно общество трябва да се стреми да предаде на новите поколения своите традиции, култура, знания и ценности. В най-голяма степен тази база се поставя в училище. Висшето образование е с не по-малка значимост, но естественият ход на формирането на характера и интелигентността на един човек дава предимство на средното образование.

 В този процес второстепенни роли няма. Важни са и учителите, и родителите, и нагласата на обществото. Именно затова на всеки от тези фактори трябва да се обърне внимание. Учителите - да получават достойно и адекватно заплащане за трудната задача, с която са се нагърбили, родителите - да бъдат убедени да възпитават децата си, че знанието е ценност и сила, а обществото - да прозре, че трябва да оказва повече подкрепа и да бъде по-чувствително към проблемите на българското образование.

 Защото 15 септември всеки път е ново начало. Новото начало на надеждата, че утрешният ден ще бъде по-добър от днешния.

 

Оценете
(11 гласа)
Super User

Понякога мечтите стават реалност...

Уеб сайт: www.glodjevo.com

Контакти

СУ ''Хр. Ботев'' България
гр.Глоджево
ул. Д.Благоев 38
тел./факс 0879852595

поща: 1803005@edu.mon.bg

Популярни теми

Последни новини